Malina nordycka w Polsce jest rośliną mało znaną, ponieważ głównie występuje w sferze podbiegunowej. Jej owoce mają specyficzny smak, który ciężko jest porównać z innymi odmianami malin, czy jeżyn. Zalicza się ją do roślin zielonych pochodzących z rodziny różowatych i rośnie na niskich jedno-pędowych krzakach.
Wyglądem przypomina małą malinę o żółto-pomarańczowej barwie. Gdzie i w jakiej formie można jej spróbować?
Gdzie można spotkać malinę nordycką?
Malina nordycka głównie rośnie w krajach położonych na dalekiej północy takich jak Norwegia, Finlandia, Szwecja, Rosja, czy w stanie Alaska.
W Skandynawii i Finlandii malina nordycka jest traktowana jak przysmak i wymienia się ją często jako jeden z elementów je wyróżniających. Jadąc tam na wycieczkę warto jest spróbować wyrobów i potraw z maliną nordycką. Można zarówno kupić je w sklepie, jak i zamówić dania w restauracji. Również przetwory z maliny nordyckiej można kupić w Polsce korzystając ze sklepów ze szwedzką żywnością.
Właściwości i zastosowanie maliny nordyckiej
Jednymi z zalet maliny nordyckiej są jej smak i wartości odżywcze. Jej owoce zawierają wysoką dawkę witaminy C i antyoksydanty. Dlatego spożywanie jej wspiera odporność, spowalnia proces starzenia, pomaga zapobiegać nowotworom i zachować zdrowie. W Finlandii, Szwecji i Norwegii malinę nordycką wykorzystuje się na wiele sposobów. Na przykład do robienia dżemów i deserów. W każdym z tych krajów można spotkać specjalne przepisy na jej wykorzystanie.
Dżemy można użyć do posmarowania chleba, naleśników, czy placków. W deserach, z maliny nordyckiej można zrobić masę z bitą śmietaną lub nadzienie do wypieków.